Всъщност става дума за малък архипелаг, състоящ се от островите Хелогланд

...
Всъщност става дума за малък архипелаг, състоящ се от островите Хелогланд
Коментари Харесай

Остров Хелголанд - защо е толкова уникален

Всъщност става дума за дребен архипелаг, състоящ се от островите Хелогланд и Дюнe. На първия живеят към 1500 души - фризийци, както и най-малко едно българско семейство. Намира се в Германия, в провинция Шлезвиг-Холщайн, само че не е част от митническата и данъчната територия на Европейски Съюз. 

Остров Дюне пък е необитаем - в случай че изключим тюлените, несъмнено. Освен тях на острова има и малко летище. 

На острова се пресичат доста ползи

Историята му е дълга - бил е леговище на пирати, бил е датски, след това немски, а след това отново датски. През 1807 е окупиран от британски войски, след което става част от Англия.

В началото на 19 век островът се трансформира в известен морски курорт, посещаван от поети, писатели, художници и други представители на европейския интелектуален хайлайф. Да споменем само Ференц Лист, Франц Кафка и Аугуст Стриндберг. Хайнрих Хайне се изрича доста възторжено за него, а Аугуст Хайнрих Хофман декор Фалерслебен написа на острова текста на " Германска ария ", която по-късно става химн на Германия. И не е единствено това - на острова е отдаден един от най-хубавите албуми на " Massive Attack ". Както описват музикантите пред " Индипендънт "  те са били впечатлени от мистичната история на острова и от глупавото държание на британците, които желали да го взривят, без да се интересуват дали от него ще остане нещо. 

Летището на по-малкия остров ДюнеСнимка: picture-alliance/dpa/M. Brandt

През 1890 година Германската империя и Англия подписват така наречен " Занзибарско споразумение " за регулация на ползите си в Африка. И Хелголанд става още веднъж немски - в подмяна на което британците получават от Германия Занзибар.

По време на Втората международна война стратегическото значение на острова понижава и той съвсем не е подлаган на офанзиви. Чак в края на войната, през април 1945 година английските войски го завладяват - техните самолети хвърлят над Хелголанд към 7000 бомби и късчето земя става безусловно непригодно за живот. Почти всички локални поданици е трябвало да изоставен острова.

" Големият гърмеж " на Хелголанд

През 1947 година, на 18 април, на Хелголанд избухва най-мощният неядрен гърмеж в историята на човечеството - с 7600 тона експлозив (една трета от мощността на нуклеарната бомба в Хирошима) английските военни унищожават бункерите и другите уреди, издигнати от нацистка Германия за нейните подводници. Жертвите са 285, къщите са разрушени, съвсем всички локални поданици би трябвало да изоставен острова. Британците стартират да го употребяват като военна база.

През април 1947 година британците взривяват бункери и други уреди от времето на нацистка Германия Снимка: dpa/picture alliance

След войната жителите на Хелоголанд подхващат интернационална акция с настояването да се постави завършек на разрушението на острова. Пишат до новото държавно управление на Федерална Република Германия, до Организация на обединените нации, до английския парламент и даже до тогавашния папа. През март 1952 година държавното управление на Чърчил връща територията на Германия, островът е застроен отначало и отново се трансформира в курорт.

Миналото си остава в предишното

Днес на Хелголанд придвижването на коли и колела е неразрешено. Куриерските компании вършат доставки единствено един път на три дни, пощата въпреки всичко идва всекидневно - с транспортен съд. На острова има един полицейски чиновник, а в локалната черква вместо изображения на светци има модели на кораби. Плановете за увеличение на площта на Хелогланд посредством диги (за да има повече място за първокласни хотели) са отхвърлени на референдум.

Местните хора се устоят от туризъм и лов на риба. Има Център за морски проучвания, в който заплащат повече за уловен омар, в сравнение с в рибните заведения за хранене. А има и финансови аргументи да бъде посетен островът, защото не е част от данъчната митническа зона на Европейски Съюз - респективно огромна част от стопанската система се основава на продажбите на цигари, алкохолни питиета и парфюми на туристи, които посещават островите.

Дюни и морският фар в южната част на остров ДюнеСнимка: picture alliance

Как наподобява бъдещето на Хелголанд

Но Хелголанд уверено не лежи на стари лаври - на остANNAlogрова процъфтява добивът на вятърна сила, а и има с какво да притегли чужденци - в това време всеки седми негов гражданин не е немец.

Радио " Хелголанд " пък от няколко седмици разчита на изкуствен интелект за предаванията си - водещият Бернд в никакъв случай не се уморява и непрекъснато е в положение да излъчва положително въодушевление с компютърно генерирания си глас, който оповестява машинно заучени наличия.

Отскоро Хелголанд има и своя специфична валута - живописните банкноти ANNAlog. Те ще могат да се употребяват за заплащането на артикули или услуги на острова до края на 2026. " Идеята бе да се предложи нещо особено на туристите, на островитяните и на бизнесмените ", казва галеристът от Хамбург Михаил Хабел, един от основателите на плана. Който не успее да похарчи неповторимата валута навреме, може умерено да я върне в галерията, която е отпечатала банкнотите.

Вижте и нашата снимкова изложба:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР